Jag är diabetiker

Idag harde jag ett förträffligt möte.

Möte med diabetikersköterskan. Jag kom sent. Såklart. Inte ens det sköter jag på ett bra sätt. Efter en ärlig ursäkt blev det mesta i ordning. Samtal. Blodtryck. Långtidssocker. Utredning kring mina kroppsliga värden efter ett liv i frihet och arbete.

Ja, du vet. Jag har varit en central figur i Söderhamn i 15 år. Det är inte gratis. Det kostar. Min kropp har för det första blivit fet. Jag väger ca 100 kg. 0,1 ton om man ska vara dum. Jag är nere i 97 kg nu. Har bytt fett mot muskler. Så nu har jag tappat en del fläsk. Jag borde väga 85. Det gjorde jag förr när jag var som bäst. Det blir dags att bli som bäst igen.

Jag har idag diagnostiserats med åldersdiabetes typ-2. Det var ingen chock att få beskedet. Det är nåt som är ärftligt. Dessutom har jag begåvats med högt blodtryck. Vilket gör att jag riskerar att dö i princip hela tiden. Jag får inte äta nåt som är gott och inte dricka alkohol.

Jag har under julhelgerna funderat på konsekvenserna av detta.

Att inte dricka alkohol. Det är inte ännu ett icke alternativ. Jag älskar vin och öl. Sprit kan jag vara utan.

Äta gott? Att inte äta och dricka gott är för mig lika med döden. Så det accepterar jag inte.

Hur löser man då min situation. (Jag är lösningsorienerad)

Motion. Jag måste börja träna. Jag måste träna. Jag måste börja träna.

Min bror Pelle Stål och jag sprang ett elitlopp 2002. Det är 18 år sen nu.

Min kropp och hjärna är inställd på att för att jag inte ska dö i förtida ålderssjukdomar, att jag ska träna mig tillbaka dit igen. Alla pratar ju om att 40 åringars kroppar är tuffare. Alla 40 åringar kan träna och springa maraton. Så då kan väl jag.

Om jag ska klara min omställning så ska jag sluta äta så KOLHYDRATRIKT och gott (goda saker) som jag gjort. Vin får jag heller inte ta jämt.

I princip måste jag nu som nydebuterad diabetiker vara en samhällsförebild. I Kost såväl som allt annat

Fan vad orättvist 😉


One thought on “Jag är diabetiker

  1. Lars! Det är idag ingen större katastrof att drabbas av diabetes typ 2, Jag drabbades själv under mina sista år vid kommun, men med rätt medicinering kan du fortsätta att äta gott och dricka gott, bara i mindre omfattning. Jag själv har 4 olika mediciner som håller mina sockervärden på normal nivå. Du kan unna dig lite godsaker, det är bara att man tänker sig för lite mer än förut. Även om sjukdomen verkar skrämmande så finns idag bra mediciner som gör att du kan leva i stort sett som förut, man måste bara vara lite mer medveten. Jag har även jag, högt blodtryck, men även här finns bra mediciner. Är det något som du vill snacka om så ta kontakt med mig. Kan vara skönt att prata med någon annan än sjukvården ibland.
    //Lasse Nordin

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.