Att vara politiker är svårt – Min upplevelse.

Det var en stund sen jag utryckte mina åsikter. Jag gick ut hårt när jag ville få en plats som politiker i Söderhamns kommun. Jag försökte profilera mig. Jag gjorde det också. Jag bekostade min egen valkampanj(så ni inte tror nåt annat).  Det kostade mig en rund slant. Det ledde till att jag genom er blev vald till att representera dig i Kommunfullmäktige. Sedan gjorde valresultatet resten. 

Kommunstyrelsen, Kultur och samhällsservicenämnden och den riktigt tunga posten som Ordförande för vårt gemensamma bostadsbolag. Faxeholmen.

Jag är nu arvoderad politiker. Jag får 13 500 kr i månaden. Oavsett om jag gör nåt eller inte. Av de 13000 kronorna skattar jag  50% för, så netto får jag i plånboken ca 7000 kr som jag kan handla mat och nöjen för. Så du vet. Jag är INTE fett betald för det jag gör. Eller så är jag det. Men nu vet ni. Jag jobbar fortfarande som Verkställande direktör i grannkommunen Hudiksvall. När jag arbetar i Söderhamn tar jag semester.

Tror ni jag jag var stolt och nöjd när det skedde? JAA, Shit vad nöjd jag var. Vilket förtroende. Från ratad tjänsteman som fått avgångsvederlag för att jag inte kom överens med dåvarande förvaltningschefen till betydelsefull politiker med tungt och stort förtroende från folket. Fan vad nöjd jag var. Stort tack för det!

När jag väl hade uppdragen blev det svårare. Jag blev dessutom ordförande för mitt partis styrelseförenining. Riktigt tungt. Riksdagsledamoten som valdes, Wärnick, från Söderhamn som jag känt sedan han var 23 år gammal ville lämna över ansvaret till mig.

Jag var där jag skulle vara. Stolt och ödmjuk och med största förståelse för alla önskemål som jag fått till mig som jag behövde förändra.

Plötsligt var jag Mr Moderaterna i Söderhamn och typ kommunpamp.  —— Oväntat. Jag behövde en stund för att smälta och ta in allt detta. Typ tills nu.

Så kom bilaffärerna i Faxeholmen förra sommaren. Dåvarande Verkställande direktören sålde bilar till sig själv och till anhöriga. Det ledde till att jag ånyo hamnade i mediernas rampljus som ordförande för bolaget. Jag hade verkligen ingen önskan för det. Jag kunde heller inte blunda för de fel som begåtts. Jag hade gett mitt högra lillfinger för att slippa vara delaktig i 22 artiklar eller vad det nu blev, kring Faxeholmens bilaffärer. För att slippa sitta i samtal om alla fel som verkställande direktören gjort. FAN. Han var och är människa. En människa. Jag har dåligt samvete över att ha behövt anmäla det hela. För det är jag som anmält och berättat för polisen. Jag har inte haft betalt för det.  Jag är förtroendevald. Det förväntats att ordförande ”löser” det. Jag har suttit i många samtal om det. 

Rätt ska vara rätt. Men på vilket sätt hjälper det allmännyttan att bli bättre. Men opinionen sa att rätt ska vara rätt.Så jag löste det.

Jag är så kluven i vad man måste göra som ”offentlig” person utan att man är avlönad för det. Du kommer säkert ha åsikter om det här. Det förväntar jag mig. Men tänk dig själv. Du blir ordförande för ett kommunalt bolag. För det blir du oftast för att du är ”typ” duglig. Så drabbas du av vad jag drabbades av. ALLLA säger att det här måste polisanmälas.

Hur polisanmäler man? Via webben går ju inte. Det är inte en uppgift man kan lämna till en annan. Det följer en hem efter att uppdraget som ordförande avslutats för dagen. Man har inte betalt när man försöker lösa det. Det finns liksom ingen manual. Det är synd.

Jag förväntar mig inte din sympati. Inte alls. För det förväntas att ordförande ”löser” det. Så jag löste ”det”. ’

Samtidigt fick det mig att fundera över varför jag är politiker. Inte var det för att anmäla mina kollegor för det ena eller det andra.

Jag förväntar mig att du tycker nåt om det här. Blir du arg över vad du läser så nås jag på 070-537 87 10.

Det måste man ta på sig som politisk ledare. Jag skulle kunna ha skyllt allt på det förra styret. Men jag gör inte det. Jag tar på mig det. Också.

Nu tar vi in en verkställande direktör som är potent och kapabel som ledare och chef. En ledare för framtiden. En stolt och ärlig människa. Det finns många bra människor inom Faxeholmens organisation redan. Nu tillför vi en till. Ann-Berit Botngård som tillsammans med hela gänget ska få Faxeholmen att bli bra igen. Nu fogas ytterligare en bra ledare till raden av bra ledare som finns i Faxeholmen. Hon heter Ann-Berit Botngård och jag är skitstolt över att hon ska jobba med oss. 

Lars


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.