Mig lurar du inte

Sverigedemokraterna lovade genom partiledaren Åkesson vid sitt tal i Söderhamn nyligen att öppna upp F15 igen.  Patrik Oksanen, en välkänd skribent för bland annat Mittmedia, menar att vi alla är lurade om vi tror på Åkesson. Oksanen menar att orsaken är enkel, det kommer inte att finnas flygplan som gör att Söderhamn behövs som flottiljort. Jag håller med Oksanen helt och fullt. Men jag gör det av andra skäl. Anledningen är enkel. Jag kan ingenting om hur många flygplan och flottiljer som finns eller behövs idag.  Däremot vet jag en hel del om anläggningen som vi idag kallar ”gamla F15” eller flygstaden.

Det enda som idag återstår i kommunal regi är landningsbanan och en del skog runt banan. 

privat_kommunaltSom bilden visar består gamla F15 av manskapsbyggnader och hangarer som samtliga är privatägda sedan länge. Sen finns två landningsbanor. De är kommunala men används idag av föreningar och företag. Inte ens hela den så kallade kortbanan ägs av kommunen.

Allt som har med byggnader att göra på gamla F15 är privatägda idag. Det kommer inte bli en billig affär för staten att återköpa hela den anläggning som man en gång har sålt. Anläggningen har utvecklats av de aktörer som funnits och går under namnet Flygstaden.

Flera exempel på marknaden visar att återköp blir dyra. Ett exempel som du säkert läst om är återöppnandet av den militära verksamheten på Gotland. Praktikaliteter kring själva bygget inne på området försenas och fördyras.

Dyrt blir det alltså – men dessutom skulle det ställa till det för alla de verksamheter som finns där idag. De som byggt upp sin verksamhet under många år i det som vi idag stolt kallar Flygstaden.

Om kommunen skulle ”ge” tillbaka eller för den delen sälja sin del till staten och försvarsmakten skulle SMK Söderhamn bli lidande. Flera företagare som nyttjar banan i sin verksamhet bortsett från rent flyg skulle få stryka på foten. Det är många saker som måste falla på plats om staten och försvarsmakten ska återuppta sin verksamhet i Söderhamn. Det ska man komma ihåg.

I stället för att bli nostalgiska och sukta efter vad som varit tycker jag det är viktigt att vi månar om den verksamhet som finns där idag. Vi ska vara stolta över den utveckling som skett istället för att törsta efter något som inte kommer bli verklighet. Möjligen kan även landningsbanan säljas om rätt omständigheter infinner sig.

Jag citerar Patrik Oksanen i Söderhamns kuriren;

”Sverigedemokraterna lever högt på populism och nostalgi. Att lеta väljare, som saknar något som en gång varit, tro att saker kan bli som förr är ett framgångsrecept för SD. Verkligheten behöver man inte då bry sig om i väljarflörten” 

Så jag säger till dig Åkesson! Försök INTE lura mig.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.