Världsrekord vi borde prova att slå för att sätta Söderhamn på kartan inför 400-års firandet

År 2020 fyller Söderhamns kommun 400 år. Datumet kanske man kan diskutera såväl som året. Det beror på vad vi menar med stad. Men de så kallade stadsprivilegierna kom Söderhamn att åtnjuta 1620. Söderhamns kommun som vi känner den idag bildades så sent som 1971. Så 2021  firar vi 50 år också om vi vill.

I bland när vi vill göra lite ovanligare saker brukar man använda utrycket – ”Vi kommer att sätta Söderhamn på kartan”…  om vi gör det ena eller det andra..

Varför då inte sätta ett världsrekord som stad. Köping har gjort det. Flera andra städer har tänkt göra det. 

Inför SM-veckan i Piteå tänkte man göra världens största snögubbe. Den skulle vara 40 meter hög. Så vitt jag förstår kom man aldrig till skott. Men ska vi slå världsrekord och hamna i Guiness rekordbok behöver vi bygga en snögubbe som är högre än 38 meter. Det nuvarande rekordet sattes i Bethel i staten Maine 2008 med en snögubbe som mätte 37.21 meter. 

Ska vi baka en smörgåstårta bör den vara längre än 510 meter. För den bakades 1985 i Köping.  Men vi ska inte ta av Köping sitt rekord. Det tycker jag Köping ska ha kvar.

Så i stället kan vi kanske laga till världens största glassbåt men då ska den väga mer än 866,5 kilo om vi ska slå Hemglass som har gjort den största glassbåten i världen – hittills.

Tar vi mer individuella rekord kan vi försöka slå Linus Urbanec, världens snabbaste brysselkålsätare som åt 31 brysselkål på en minut 2008. 

Men mest tror jag på att vi ska försöka tillverka världens längsta salami. Det är nämligen salamins dag den 7 september. Samma dag som vi firar 400 år.  Det är bara en dryg kilometer korv som måste till. Rekordet innehas idag av en belgare som gjorde en dryg kilometer lång salami. 

Jag tänker mig så här;

Vi gör korven 1,3 kilometer lång. Då räcker den från spegelrondellen via Kungsgatan en bra bit ut mot Forsbacka. Till avtäckningen den 7  september bjuder vi in Leif GW Persson som har en fantastisk förkärlek till just salami. Leif erbjuds texta en hyllning till Söderhamn och salamin som kan användas som tal.

Salamiparaden

Avtäckningen av salamin sker på Kungsgatan och den framförs under stort pompa och ståt tillsammans med andra roliga aktiviteter. Givetvis är Guinness rekordboksgäng på plats och verifierar rekordet.

DÅ jävlar sätter vi Söderhamn på kartan denna vackra septembermåndag.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.