Naturbadare – ja självklart!

Stenö Havsbad och camping ligger i Sandarne, Söderhamn. En pärla i alla kategorier. Det tog sin tid att bygga upp en changerad verksamhet då Söderhamns kommun återtog campingen år 2009. Under ett antal år har campingen varit ett bra arbetsmarknadsprojekt såväl som traditionell offentlig arbetsplats. Där har personalen gjort ett fint jobb. Politiken har däremot inte varit till särskilt stor hjälp.  2014 återtog campingen sin 4-stjärnsstatus. Bra jobbat säger jag!

På norra sidan, vid staketet som är naturreservatets gräns, finns en minimal sandstrand. ”Nakenbad” är målat på stenarna. Nakenbadet som det kallas, är endast en plats på cirka 10×40 meter. (Storleken beror på vad man betraktar som i anspråkstaget bad). Naturbadet har sina rötter långt in i förra århundradet. Ända sedan början av århundrandet faktiskt. Då användes det som diskret badplats. För kvinnor företrädesvis. Det är iallafall vad man kunde läsa i en artikel från Helahälsingland en tid sedan.

Det är idag en flitigt nyttjad badplats för naturbadare. Som tjänsteman på Söderhamns kommun fick jag många frågor som rörde utvecklingen av området och om stranden är möjlig att utveckla. Svaret är – Ja, badet kan utvecklas. Men det kommer att krävas lite god vilja från politiken. Stranden angränsar till ett naturreservat och hela änden som Stenö-området finns på, är en känsligt ände och udde. Det finns regler som gäller för platsen som gör att det krävs en politisk vilja till att företräda den här utvecklingen.

Den viljan har jag.  Så låt oss rusta Stenö naturbad eller nakenbad om du så vill, så att Stenö Havsbad och Camping även återfår en pärla i form av ett riktigt naturbad.

Det är en fantastisk plats. Besök platsen i sommar och bedöm själva!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.