15 pyramidalmar ska bort ur Strykjärnsparken

Den 30 maj 2013 tog kommunstyrelsens Söderhamn beslutet att anslå 12 500 000 kr till utveckling av centrum. Varannan pil mellan norra hamngatan och Söderhamnsån skulle sågas ner.  Träden är över hundra år gamla. Dessutom skulle 15 stycken riktigt gamla pyramidalmar flyttas snabbt. I beslutet den 30 maj sa man att det borde vara klart till sommaren 2013 och till glädje för Söderhamnarna. Man sa att det vore önskvärt att utförarna kunde prioritera detta så att de blev klara under sommaren 2013.

För att ytterligare visa på handlingskraft så yrkade kommunstyrelsens ordförande på att förslaget skulle färdigställas till senast 15 juli 2013. Från beslutet den 30 maj till 15 juli ges utförandeenheten 1 månad och 15 dagar att jobba på.  Så snabbt kan man inte flytta träd utan förberedelser och samtidigt lyckas.

Som tur var bromsades dessa dumheter och trots att jag bara var en handläggande utförande tjänsteman på den tiden lät inte kritiken vänta på sig. Ansvaret för detta märkliga beslut, det fick jag och mina kollegor i utförandeledet ta från allmänheten. Massiv kritik framfördes till de som utför arbetet. Ni kanske minns bilderna. Almstriden i Söderhamn.

almar_1

En tjänsteman kan ifrågasätta beslut i dialog med politiken, det är ok, men att välja vilka demokratiskt fattade beslut man ska effektuera, det anstår inte en tjänsteman.

När politiken säger: – ”hoppa” frågar tjänstemannen – ”hur högt”. Ja ni förstår. Möjligen kan tjänstemannen fråga – ”Varför då?” för att sedan hoppa. Men att säga -”Det tänker jag inte göra”. Det är oförenligt med arbetet.

Kritiken kan man tycka skulle ha ställts till politiken och den styrande majoriteten. Men politikens beslutsfattare gled undan. Politiken klev aldrig in och tog något ansvar. Allt tog stopp under sommaren som tur var och besked kom att ingenting skulle göras. Beslutet lades på is.

Allt skulle tas om från början sades det.

Nu år 2018, fem år senare har fortfarande ingenting hänt och trots färdiga planer kring vad som ska göras har arbetet slagit stopp och vi står mitt uppe i ett långdraget arbete med att göra en ny översiktsplan. Vad betyder det? Vad är egentligen en översiktsplan?

Vem är den till för, egentligen? Vad är den värd?

Vem bekymrar sig över en översiktsplan när vi pratar om att förändra vårt gemensamma vardagsrum mitt i Söderhamn?

Så ska vi inte ha det efter valet.

almar_2


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.